PRESSITEADE: Eesti tüdruk saavutas rahvusvahelisel teadustööde konkursil kõrge koha

Hugo Treffneri Gümnaasiumi abiturient Riinu Ots võitis USA-s peetud noorte teadusmessil oma uurimistööga põlevkivielektrijaamade õhusaastest kõrgeid auhindu – 2. preemia keskkonnatööde kategoorias, osalemise Hiina noorteadlaste konkursil ja asteroidi nimetamise tema järgi.

Riinu uurimistöö “Suitsujoa termilise tõusu mõju õhusaaste leviku arvutusele põlevkivielektrijaamade näitel” oli konkursil enneolematult edukas. “Läbi aegade on see eesti õpilaste parim tulemus rahvusvahelistel konkurssidel, kuigi preemiaid on meie noored pälvinud pea igal aastal” rääkis sihtasutuse Archimedes teaduse populariseerimise üksuse juhataja Terje Tuisk.

Põhipreemia 2. koha eest sai Riinu auhinnaks 1500 dollarit ja tema järgi nimetatakse väike planeet või asteroid, nagu kõigil 1. ja 2. preemia saanutel. Lisaks võitis Riinu Hiina Teaduse ja Tehnoloogia Assotsiatsiooni eripreemia, milleks on tasuta osalemine juulis toimuval Hiina noorte teaduskonkursil.

Renos, USA-s peetud noorte teadusmess Intel ISEF on maailma suurim gümnaasiumiealiste teaduskonkurss, kus osalevad parimad noorteadlased lisaks kõigile USA osariikidele ka ligi 50 välisriigist üle maailma ja välja antakse preemiaid kokku ligi nelja miljoni dollari väärtuses. 2009. aasta konkureeris Intel ISEF-il kokku 1500 noort 17 teaduskategoorias. Riinu kandideeris kategoorias Environmental Science, kus osalenud 71 töö kohta anti välja üks 1. ning kolm 2. preemiat.

Riinu töö, millega ta USA konkursil osales, võitis selleaastasel Eesti õpilaste teadustööde konkursil gümnaasiumiastme I preemia. Kaheksandat aastat toimuvat konkurssi korraldavad SA Archimedes ning Haridus- ja Teadusministeerium. Riinu juhendaja on Tartu Ülikooli atmosfäärifüüsika vanemteadur Marko Kaasik.

Riinu Otsa uurimistöö “Suitsujoa termilise tõusu mõju õhusaaste leviku arvutusele põlevkivielektrijaamade näitel” lühitutvustuse leiate SA Archimedes kodulehelt aadressil http://www.archimedes.ee/index.php?leht=281.