PRESSITEADE: Selgusid parimad teaduse tutvustajad

Teaduste akadeemia saalis toimunud pidulikul vastuvõtul selgusid Eesti teaduse populariseerimise auhinna 2009 võitjad. 50 000-kroonise peareemia võitsid Robotex robootikavõistlus, Tartu Ülikooli füüsik Jaak Kikas ja astrofüüsik Uno Veismann.

“Populariseerimise auhinna eesmärgiks on tunnustada neid, kes edukalt süstinud noortesse huvi teaduse ja tehnoloogia vastu ning avalikkusele arusaadavalt teadustulemusi tutvustanud”, sõnas Terje Tuisk sihtasutusest Archimedes.

Tänavusele konkursile laekus kokku 45 kandidaati – esindatud olid nii meediaprojektid, raamatud, üritustesarjad kui persoonid. Lisaks kolmele peapreemiatele jagati žürii ettepanekul välja kolm II koha preemiat ja seitse III koha preemiat. Konkursi tulemused on järgnevad:

I preemia summas 50 000 krooni võitsid

• Jaak Kikas, pikaajalise, mitmekülgse ja aktiivse tegevuse eest teaduse populariseerijana
  • Uno Veismann, populaarteaduslike kirjutiste eest aastail 2001-2008
  • Robotivõistluse “Robotex 2008” meeskond

II preemia summas 26 000 krooni võitsid

• MTÜ Emajõe Lodjaselts, looduslodja õuesõppereiside eest Emajõel
  • Tallinna Reaalkool, süstemaatilise teaduse populariseerimise eest oma kooli õpilaste ja laiema üldsuse hulgas
  • Hergi Karik, raamatu “Leiutised ja avastused keemias” eest

III preemia summas 13 000 krooni võitsid

• Mati Martin, pikaajalise eduka tegevuse eest teaduse populariseerimisel
  • Raivo Sell, tegevuse eest mehhatroonika populariseerijana 2008. aastal
  • Martin Vällik, portaali skeptik.ee eest
  • Tallinna Tehnikaülikooli Geoloogia Instituut (kollektiivi juht Linda Hints) õppepäevade “Geoteadlastelt kooliõpilastele ja õpetajatele” eest
  • Hea Valik OÜ, noorte teaduskohvikute korraldamise eest 2008. aastal kohvikus EAT
  • Lingvistika töörühm (töörühma juht Renate Pajusalu), keeleteaduse populariseerimise eest noorte seas
  • MTÜ TalveAkadeemia, tudengite teadusartiklite konkursi ja konverentsi “Talveakadeemia” korraldamise eest

Konkursi seitsmeliikmelisse žüriisse kuulusid akadeemikud Georg Liidja ja Ene Ergma, Haridus- ja Teadusministeeriumi nõunik Sirje Kivi, Tartu Ülikooli Teaduskooli direktriss Viire Sepp, Eesti Noorte Teadlaste Akadeemia liige Dmitri Teperik, Sihtasutuse Archimedes juhatuse liige Ülle Must ja OÜ Haridusmeedia juhataja Tiina Kangro.

Alates 2006. aastast väja antava Eesti teaduse populariseerimise auhinna eesmärgiks on ergutada teadustegevust tutvustavaid tegevusi ning avaldada tunnustust sellesuunalise silmapaistva töö eest üksikisikutele ja kollektiividele.
Konkursi korraldavad koostöös Sihtasutus Archimedes, Haridus- ja Teadusministeerium ja Eesti Teaduste Akadeemia.

Lisateave konkursi ja tulemuste kohta:
Terje Tuisk
SA Archimedes