PRESSITEADE: Selgusid selle aasta parimad õpilasteadlased

Täna anti Teaduste Akadeemia saalis üle preemiad 2009. aasta parimate õpilastööde autoritele ja nende juhendajatele.

Selleaastasele konkursile laekus 50 tööd, neist 11 põhikooli ja 39 gümnaasiumi tasemel. Kõige enam laekus töid Saaremaa Ühisgümnaasiumist (8 tööd), arvukalt olid esindatud ka venekeelsed koolid – Narva Pähklimäe Gümnaasium (6 tööd) ja Narva Humanitaargümnaasium (5 tööd).

Õpilased võivad konkursile esitada uurimistöid kõigist teadusvaldkondadest – teoreetilisest matemaatikast ja füüsikast kuni keeleteaduse ja religioonini. “Noored uurivad eelkõige teemasid, mis on neile endale olulised ja aktuaalsed – näiteks uuriti katlakivi tekke vähendamise võimalusi, jäätmekäitlust Narva linna kodumajapidamistes, õpilaste suhtumist seksuaalvähemustesse ja gümnaasiumi sisseastumiskatsete vajalikkust,” loetles Sihtasutus Archimedes teaduse populariseerimise üksuse assistent Liina Saar. Valdkonniti jagunesid tööd tänavu täpselt pooleks – 25 tööd esindasid reaal- ja loodus- ning teine pool sotsiaal- ja humanitaarteadusi.

Lisaks töö kirjutamisele läbisid paremate tööde autorid ka vestlusvoorud, mis sarnanesid sisuliselt teadustöö kaitsmisele ülikoolis.

Parimate tööde autoritele ja juhendajatele jagati preemiatena välja 175 000 krooni. Lisaks riiklikele preemiatele anti välja rida eripreemiaid, samuti sõidavad gümnaasiumiastme neli parimat õpilast Eestit esindama Euroopa Liidu Noorte teadlaste konkursil, mis toimub 2009. aasta septembris Pariisis.

Võistluse kaheksa toimumisaasta jooksul on konkursile esitatud ligi nelisada tööd ligi sajast koolist. “Paljud autorid, koolid ja tööde juhendajad korduvad aastast aastasse – mitmed noored on osalenud kõigepealt oma uurimistööga põhikooli tasemel ja seejärel paari aasta pärast gümnaasiumis ning ka seal suurepäraseid tulemusi näidanud,” rääkis Saar.

Konkurssi korraldavad SA Archimedes ning Haridus- ja Teadusministeerium, koostööpartneritena löövad kaasa SA Teaduskeskus AHHAA, Eesti Noorte Teadlaste Akadeemia ja Tallinna Loomaaed.

Põhikooliastme riiklikud preemiad:

I preemia (13 000 krooni)
• Minni Saapar (Saaremaa Ühisgümnaasium, Tartu Miina Härma Gümnaasium) töö “Looduslikud pühapaigad Eestis Saare maakonnas Pihtla vallas” eest.
• Uku Volke (Saaremaa Ühisgümnaasium töö ” Suur-kirjurähni pesapaigavalikust Saaremaal” eest

III preemia (6000 krooni)
• Robi-Jürgen Algo (Saaremaa Ühisgümnaasium) töö “Trihhomonoos – lindude hulgas leviv ohtlik nakkushaigus” eest

Gümnaasiumiastme preemiad:

I preemia (17 000 krooni)
• Kristina Aare (Narva Humanitaargümnaasium) töö “Mullabakteri Pseudomonas putida fenoolitaluvust mõjutavad tegurid” eest.
• Riinu Ots (Hugo Treffneri Gümnaasium) töö “Suitsujoa termilise tõusu mõju õhusaaste leviku arvutusele põlevkivielektrijaamade näitel” eest.

II preemia (12 000 krooni)
• Ants Siim ja Karl Haljasmets (Hugo Treffneri Gümnaasium) töö “Karlova asundus ja selle liitumine Tartu linnaga” eest.
• Kaspar Märtens (Tallinna Reaalkool) töö “Gümnaasiumi sisseastumiskatsete vajalikkusest Tallinna Inglise Kolledži, Gustav Adolfi Gümnaasiumi ja Tallinna Reaalkooli ühiskatsete matemaatika testi põhjal” eest.

III preemia (9 000 krooni)
• Kaileen Raudsepp (Tallinna Reaalkool) töö “Askorbiinhappe kapillaarelektroforeetiline analüüs mahlades ja puuviljades” eest
• Signe Toom, Annika Soom (Saaremaa Ühisgümnaasium) töö “Loopealsete mullaparameetrite seosed kinnikasvamise ja soontaimede liigirikkusega” eest.

Kõiki esimese preemia pälvinud tööde juhendajaid premeeriti 12 000 krooniga:
Inge Vahter (Saaremaa Ühisgümnaasium) Minni Saapari ja Uku Volke juhendamise eest
Veljo Volke (Keskkonnaamet) Uku Volke juhendamise eest
Elo Liiv (Eesti Kunstiakadeemia) Minni Saapari juhendamise eest
Rita Hõrak (Tartu Ülikool) Kristina Aare juhendaja
Marko Kaasik (Tartu Ülikool) Riinu Otsa juhendaja

Lisaks anti välja hulgaliselt eripreemiaid:

• Teaduskeskuse AHHAA eripreemiad:
    • Vladislav Barinov (Tallinna Mustamäe Reaalgümnaasium) töö “Arvutiprogrammi SeisMac kasutamine Tallinna trollide ohutu sõidu kontrollimiseks” eest.
    • Kati Kuld (Jõgeva Ühisgümnaasium) töö “Katlakivi tekke vähendamine magnetpalli abil” eest.
    • Polina Magdina ja Maria Nikonova (Narva Pähklimäe Gümnaasium) “Unimudila populatsiooni uurimine Narva linna tehisveekogus” eest.
    • Nelli Pavlova ja Sophia Galashuk (Pärnu Vene Gümnaasium) töö “Kass kui füüsika objekt” eest.
  • Tallinna Loomaaia eripreemia (loomaaia külastuse aastakaart) – Gerda Nelis, Hanna Tuus (Saaremaa Ühisgümnaasium) töö “Haki (Corvus monedula) bioloogiast ja tema levikust ning arvukusest Kuressaare linnas Saaremaal” eest.
  • Eesti noorte teadlaste Akadeemia (ENTA) eripreemia – Ants Siim, Karl Haljasmets
  • Sihtasutuse Archimedes eripreemiad:
    • osalemine International Wildlife Research Week´il Šveitsi Alpides (juuli 2009) – Minni Saapar
    • osalemine London International Youth Science Forum´il (juuli 2009) – Riinu Ots
    • osalemine noorte teadusmessil Intel ISEF 2010 San Jose, California, USA, Kristina Aare.

Euroopa Liidu Noorte teadlaste konkursil, mis toimub 2009. aasta septembris Pariisis, esindavad Eestit Kristina Aare, Kaspar Märtens, Signe Toom ja Annika Soom.

Lisainfo: Terje Tuisk, tel 511 0356, e-post terje.tuisk@archimedes.ee.